Blogi

MISTÄ MULLE KESÄTÖITÄ?!

Kevät auringon pilkistäessä ajatukset suuntautuvat väkisin jo tulevaan kesään ja kesälaitumille… Kuinka on kiva auringon paahtaessa pulahtaa siniseen mereen ja loikoilla vihreässä nurmikossa. Tekemistäkin kesällä olisi monenlaista, on festareita, on erilaisia urheilutapahtumia, olisi kiva reissata ympäri Suomea tai miksei vaikka ottaa halvat lennot johonkin… tai olisihan se moottoripyöräkin kiva… Ja haaveissa on aina ollut laskuvarjohyppy… Ja talvisaikanakin on monenlaisia menoja, joihin pitäisi säästää rahaa, mutta opintotuesta tai muusta etuudesta ei hirveästi säästetä. Jotta nämä kesän haaveet olisi mahdollista toteuttaa tai talvella syödä muuta kuin makaronia ja olla ehkä nostamatta sitä opintolainaa, niin nyt on aika toimia kesätöiden hakemiseksi!!

 

MILLOIN? -> NYT

Kesä tuntuu vielä helmikuun alussa kaukaiselta ajatukselta, mutta kesätöiden suhteen ollaan juuri NYT oikeaan aikaan liikkeellä eli nyt vain kiireesti rustaamaan sitä työhakemusta! Työpaikoilla suunnitellaan jo kesälomien ajankohtia ja työnantajat alkavat valmistautumaan ensi kesään rekrytoimalla kesätyöntekijät. Rekrytointiprosessit eivät ole aina nopeita, vaan siinä saattaa mennä pari kuukauttakin, kun kesätyöntekijät on valittu ja yleensä nämä prosessit alkavat helmikuussa tai viimeistään maaliskuussa. Itsekin törmäsin entisessä työssäni nuorten työllistäjänä harmittavan monta kertaa siihen, että nuori haki kesätöitä vasta huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa, silloin ollaan auttamattomasti myöhässä! Ensimmäiseen kysymykseen eli siihen, että milloin töitä tulisi hakea, oikea vastaus on, että NYT HELMIKUUSSA!

 

MISTÄ? ->Anna mielikuvituksen lentää

Toinen mieleen tuleva asia on, että mistä minä niitä töitä sitten haen? Tämä onkin kysymys mikä askarruttaa aina ja usein jää monta mahdollista paikkaa hoksaamatta, kun rajaa liian tarkoin ajatuksensa siihen, että mitä minä osaan. Usein tämä ajatus kääntyy vielä omassa päässä niin, etten osaa mitään ja se on täysin väärä ajatus! Tässä vaiheessa työnhakuprosessia kannattaa käyttää mielikuvitusta. Päästää hetkeksi mielikuvitus valloilleen ja listata mahdollisia paikkoja mitkä mua kiinnostaa, mitä työtä haluaisin päästä kokeilemaan ja sitten ihan faktalistaa siitä mitä työpaikkoja on. Älä toppuuttele itseäsi tässä vaiheessa, vaan anna ajatuksen lentää. Liian pitkä lista, josta voi karsia on aina parempi kuin kaksi paikkaa paperilla. Mieti perinteisten kaupungin kesätyöpaikkojen ja vanhempien työpaikkojen lisäksi naapurien, kummien, mummun kaiman työpaikat läpi…  Ja taas tässä vaiheessa mieleen hiipi ajatus ”enhän mä osaa..” Heitäppäs se ajatus roskakoriin ja usko itseesi. Kesätyöntekijät ovat yleensä nuoria ja ilman ammattia olevia tai opinnot ovat vielä kesken. Silloin sinun opiskelema ala kertoo toki mielenkiinnosta ja antaa suuntaa sinun osaamisesta, mutta väittäisin, että ratkaisevassa roolissa on asenne. Se asenne millä lähestyt työnantajaa, kuinka motivoitunut olet hakemaasi työhön ja minkä kuvan annat itsestäsi.

Toki työpaikkoja miettiessä on yksi juttu, joka täytyy ottaa huomioon, on laki. Laki antaa tiettyjä rajoituksia tähän. Alaikäinen ei saa tehdä kaikkia töitä, kuten myydä alkoholituotteita, tehdä vaaralliseksi luokiteltuja töitä yms. Toinen mikä tietysti vaikuttaa aika ratkaisevasti on se, että mihin saakka pystyt kulkemaan? Ilman moottorikulkuneuvoa on haastavaa kulkea vaikka 40 kilometrin matkaa päivittäin, mutta nämä kaksi faktaa huomioon ottaen antakaa mielikuvituksen lentää ja haaveiden hetki kuljettaa teitä, kun teette kesätyöpaikkalistaa.

 

MITEN NIITÄ KESÄTÖITÄ HAETAAN? ->TAVALLAKAA EI VÄLIÄ KUNHAN HAKIJA OLET SINÄ!

Kun kesätyöpaikkalista on saatu vihdoin valmiiksi, niin esiin tulee asia ”mitenkä kummassa minä nyt sitten niitä töitä haen?” Kirjoitanko avoimen hakemuksen? Soitanko? Laitanko sähköpostia? Menenkö käymään? Vai voinko edes hakea kesätyöpaikkaa yrityksestä, joka ei ilmoita heillä olevan kesätyöpaikkoja auki? Harva yritys ilmoittaa kesätyöpaikoistaan edes nettisivuillaan, vaan suurin osa kesätyöpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, joihin siis tarvitaan tekijä, mutta paikasta ei ilmoiteta vaan täytetään sopivien hakijoiden joukosta. Eli todellakin kannattaa lähestyä kiinnostavaa yritystä vaikka eivät he kesätyöntekijöitä haekaan. Ensimmäisenä kannattaa tehdä CV tai päivittää olemassa oleva ajan tasalle. Ja kun nuorilla ei vielä välttämättä ole sitä pitkää työkokemusta, jota siihen laittaa niin silloin arvoon arvaamattomaan nousee sinun persoona, harrastukset ja vapaaehtoistyö. Mitä nuorempi olet ja vähemmän työkokemusta niin tuo silloin esille esim. hygieniapassi, kerhonohjaajakokemus, apuvalmentajana toimiminen ja opintojen työharjoittelujaksot. Kaikki vapaa-ajalla tehty toiminta tuo esiin aktiivisuuttasi ja aktiivisia työntekijöitähän työelämä hakee. Kun CV on tehty, voit aloittaa yhteydenotot työnantajiin. Pelkän sähköpostin varaan asiaa ei kannata jättää vaan soita työnantajalle tai käy hänen luonaan. Paikan päälle mennessä kannattaa CV ottaa mukaan ja jos hän pyytää jättämään erikseen hakemuksen niin toimita se. Sekä CV- että työhakemusmalleja on internet pullollaan, joten ne kannattaa hyödyntää. Ja mikä tärkeintä lähestyt työnantajaa sitten puhelimitse, kasvotusten tai vaikka sillä sähköpostilla niin ole oma itsesi! Ja ennen kaikkea, lähesty itse! Työnantaja haluaa kuulla ja nähdä työnhakureissulla sinut, ei äitiäsi! 🙂

Nyt vain ajatuksille siivet kesätyöpaikkojen listauksessa ja kohti unelmaduunia! Pakkaspäivän terveisin Ulla

Avain parempaan elämään

Pitkän ”talviloman” saatteksi tarjous työkokeilusta Nivalan työpajasäätiöllä oli eräänlainen murros arkeen. Suurimpina muutoksina kenties säännölliset päivärytmit ja työyhteisön keskeytyminen ympärille. Työ sinällänsä ei ole muuttunut, sillä ennen kun tein opintoja tietokoneen äärellä, sama tilanne jatkuu nyt työn merkeissä. Mielekkäät työtehtävät ja lämmin työilmapiiri saavat ajan kulumaan tavattomalla nopeudella. Työ itsessään on monipuolista ja osiltaan myös kreatiivista rennolla työrytmillä. Mullistuksia on luvassa; pajan nettisivut ovat uusinnan alla, englannin kielistä vastinetta luotsataan ja uusia koulutuksia, esim. taloustsemppikoulutus talouden hallinasta ja rahan käytöstä, järjestellään nuorille.

Pajan käytävillä käy vilske, kun nuoret etsivät suuntaa elämälleen. Moni onkin löytänyt paikkansa pajan sisältä tai muusta työverkostosta. Hyvä investointi tulevaisuuteen, koulutukseen ja itsensä kehittämiseen ylipäätänsä, on avain parempaan elämään. Toisinaan näiden kohteiden tavoittelu vaatii hyvän tiedon ja taidon hallitsemista. Asioiden käydessä hankaliksi ulkopuolinen tieto ja apu voivat olla paras mahdollinen investointi. Nuorena tehdyt valinnat tuottavat heijastuksensa tulevaisuuteen ja niiden tuomaa taakkaa tai helpotusta voi joutua kantamaan läpi elämän. Valintoja tehdessä on siis hyvä muistaa priorisointi kauaskantoisuutta ajatellen.

Maailma on muuttumassa ja globalisoitumassa kovaa vauhtia. Tekniikan kehittyessä yhteydenpito ulkomaille ja matkustaminen ovat entistä helpompaa ja vaivattomampaa. Samalla yhteystyö ja kaupankäynti valtion rajojen ulkopuolelle tiivistyy. Kun englannin kielen osaaminen oli joskus hyvä bonus työpaikkaa hankittaessa, tällä hetkellä monissa yhteisöissä se on jo itsestäänselvyys. Moni lähteekin kielitaitoja etsimään ulkomailta saakka. Itse kuulun tähän joukkoon. Vuonna 2013-2014 olin vaihto-oppilaana Sisiliassa Italiassa ja 2016-2017 au pairina Pohjois-Ranskassa. Näiden kokemusten johdosta sain upean tilaisuuden englannin lisäksi oppia myös puhumaan italiaa ja ranskaa. Lisäksi ne tarjosivat ymmärrystä ja omaksumista uudenlaisiin ja omaperäisiin kulttuureihin ja käytäntöihini. Maailmankatsomukseni laajeni entisestään. Ymmärrys Suomesta ja suomalaisuudesta sai uusia piirteitä. Opin arvostamaan ja näkemään puitteita tietyissä rakenteissa entistä selvemmin. Moni asia, mikä tuntui aikaisemmin itsestäänselvyydeltä, sai ihan uudenlaisen merkityksen. Esim. kun Italiassa lukiossani  säästettiin, osasta puolen koulua sammutettiin lämpöpatterit, jolloin osa koulun oppilaista joutui tuomaan vilttejä luokkiin taretakseen siellä talvisin. Säästösysitä myös jouduimme tuomaan omat vessapaperit kouluun itse ja ilmaista kouluruokaa ei ollut. Ranskassa kouluajat olivat Suomeen verrattuna tavattomasti pidempiä. Suunnilleen 8.00-16.00. Kotiläksyt olivat suureksi osaksi runojen ulkoa opettelemista ja muutoinkin yksityiskohtiin keskittyneempää suomalaiseen kouluun verratessa. Suomessa keskitytäänkin ”kala on hauki, hauki on kala” –käytäntöä enemmän olennaisiin asioihin, jolloin opiskeluun kuluu huomattavasti vähemmän aikaa. Arvostukseni suomalaistan koulusysteemiä kohtaan kasvoi hurjasti. Aikaisemmin pitämästäni itsestäänselvyydestä nousi ylpeyden aihe. Toivoisin, että jokainen osaisi arvostaa näitä hyviä ”itsestäänselvyyksiä” . Niitä on syytä vaalia ja hyödyntää, sillä elämme jatkuvassa muutoksen jatkumossa, jolloin nämä hyvät asiat eivät välttämättä ole enää käsillämme tulevaisuudessa.

-Sofia

Viisi(5) asiaa joita aikuisopiskelija pelkää turhaan.

 

Tässä  5. TURHAA pelkoa/asiaa joita ajattelin ensimmäisenä kun lääkäri kertoi minulle että ”joudun” opiskelemaan uuden ammatin. Edellisestä kosketuksesta koulumaailmaan oli yli 15vuotta ja maailma muuttuu…

 

1. Koululiikunta.

Ensimmäisenä vaan ei kauneimpana ajatuksena tuli mieleen että onkohan aikuisopiskelijoilla koululiikuntaa. Ja jos on niin miksi. Väkisin muistuu mieleen aika jolloin tanakka poika seisoi resuisissa verkkareissa, kalsaripaita(maksalaatikkokuosi tietysti) päällä jonottamassa rekkitangolle kiepin tekoa yrittämään. Opettaja oli perinteiden vankka kannattaja eli koululiikunta sisälsi pääasiassa pesistä, hiihtoa ja telinevoimistelua. Tärkeintä oli ilmeisesti että opettaja viihtyy.

Onneksi ajat ovat  muuttuneet. Aikuisopiskelijoilla ei yleensä ole koululiikuntaa ja jos on, se on usein vapaaehtoista ja lajit vaihtelevat biljardista seinäkiipeilyn kautta jousiammuntaan. Erikoista että koululiikunta voi olla mukavaa, mutta kyllä se mahdollista on nykyään.

2. ”Kalvosulkeiset”

Valmistauduin ensimmäiseen opiskelupäivään sillä ajatuksella että kynät savuaa ja opettaja syytää kalvoa piirtoheittimelle kuin konekivääri. Tavallaan uskomaton pettymys kun ainoa asia mitä koko päivänä kirjoitettiin oli nimikirjoitus jolla vastaanotettiin opiskelijakortti ja nettitunnukset. Nykyään ei kuulemma piirtoheittimiä löydy muuta kuin koulun ullakolta hyvällä tuurilla. Materiaali on sähköistä. Nykyaika pilaa tämänkin hyvän tuskastumisen ja turhan pelon aiheen.

3. Kouluruokailu

Verileipäkeitto, mutti, kaurapuuro lenkkimakkaralla, huituvelli yms. Eli hyvät eväät reppuun ja koulun penkille. Taas oli aika ajanut ohi minusta ja edellä mainituista klassisista koulukeittiön herkuista. Tai oikeastaan aika oli ajanut ohi, pysähtynyt ja peruuttanut
vielä kerran varalta yli. Henkilökunta ruokalassa osoittautui mukavaksi ja työssään todella taitavaksi. Ravintolatason ruokia joilla on niin hienoja nimiä että en osaa edes lausua niitä oikein,
valmistamisesta puhumattakaan. Onneksi siis saan keskittyä vain syömiseen. Opiskelu alkaa vaikuttaa kaiken kaikkiaan epäilyttävän mukavalta.

4. Raha

Nuudeleita, tonnikalaa, punaisia hintalappuja, pullojen keräämistä, äidin jääkaapilla vierailuja yms. Vettä ja leipää tyyppinen ratkaisu kummitteli aika rajusti takaraivossa ja tässäkin asiassa ihmismielen voima on uskomaton. Olen toki onnekas että saan kohtuullisen/riittävän toimeentulon opiskeluaikana mutta mörkö takaraivossa siirteli jo huonekaluja vuokrayksiöön ja välillä laavuun korven keskelle. Ei tässä rikastumaan pääse mutta ei se ole tarkoituskaan, tarkoitus on opiskella ammatti jolla saa toimeentulon. Vaihtoehtoja toimeentuloon opiskeluaikana on monia, kannattaa selvittää omat mahdollisuutesi ja tehdä se hyvissä ajoin ennen opiskelujen alkua.

5. Opiskelujen sujuminen

Tätä asiaa voi murehtia niin paljon kuin haluaa ja siihen aikaa haluaa käyttää. Eikä voi kiistää etteikö tämä asia ole pyörinyt myös allekirjoittaneen mielessä välillä. Jossain kohti tajusin kuitenkin, että ihmiseltä onnistuu kaikki muu paitsi pyörö-ovista hiihtäminen, jos vaan omaa tahtoa riittää. Tässäkin asiassa riman voi asettaa niin korkealle kuin haluaa, mutta kun parhaansa yrittää ja käyttää annetun tiedon tehokkaasti, valmistuu ammattiin ajallaan ja kohtuullisen hyvillä arvosanoilla. Luultavasti tulee myös saamaan oman alansa töitä ennemmin tai myöhemmin.

 

Tämän koko erikoisen listan myötä jopa tällainen ”vanhanliiton” metallimies huomaa että maailma muuttuu eikä pelkästään huonoon suuntaan. Oikeastaan aikuisopiskelu on tähän asti ollut enimmäkseen positiivisia kokemuksia ja nykyaikainen tiedonhankinta ei ole pakkoon ja uhkaan perustuvaa. Nykyään tiedonhankinta, opiskelu ja jopa aikuisopiskelu on täynnä mahdollisuuksia vailla uhkia.

 

Eli jos haaveilet opiskelusta, niin ei muuta kuin selvitä mitä haluat opiskella, missä se onnistuu, mitä tukia on mahdollista saada opiskeluun, ja sen jälkeen täysillä tavoitetta kohti. Hyvä on myös muistaa, että vaivatonta viljaa ja ilmaisia lättyjä ei ole. Kyllä opiskelu työtä vaatii, mutta jos allekirjoittanut uskoo selviävänsä opinnoista kunnialla, niin silloin kaikki muutkin niistä voivat selvitä voittajana maaliin. Kaikki on itsestä kiinni.

Oikein mukavaa alkavaa syksyä ja nauttikaa töistä, opinnoista, harrastuksista ja elämästä.

-M-

PS. Mitään mihin et voi itse vaikuttaa ei kannata murehtia turhaan eikä etukäteen.

Kuulumisia

Vuosi 2017 lähenee loppuaan ja on aika hiljentyä joulun viettoon. Vuosi on ollut niin itselle kuin työyhteisöllemme Nivalan työpajasäätiölle muutosten vuosi. YZ-projekti alkoi maaliskuun alussa ja silloin aloitin itsekin työt täällä Nivalassa. YZ-projekti on päässyt hyvään alkuun ensimmäisen 10kuukauden aikana. Keväällä aloitimme asiakastyön rytinällä ja kesällä lomakautena asiakastyön hiljentyessä keskityimme hankkeen toimintojen tarkempaan suunnitteluun ja kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Heti alku syksystä moni toimintamme, kuten hyvän vastaanoton saaneet Touhutorstait starttasivat. Monenlaisissa elämäntilanteissa on saatu olla osana, työkokeilupaikkojen ja kuntouttavantyötoimintapaikkojen etsimisessä, työllistämässä palkkatukea sisältävän rinnakkaishankkeemme myötä, osa on lähtenyt opiskelemaan, osa työllistynyt vapaille työmarkkinoille ja osan kanssa mietitään vielä mikä se oma polku voisi olla. Välillä oman jatkopolun löytyminen vie kauemman aikaa ja joskus kun asiat loksahtelevat kohdilleen niin asiat etenevät nopeaakin. Syksyn aikana olemme tehneet paljon taustatyötä Tajua Mut!-mallin kanssa ja selvittäneet voisiko se olla käytössä myös Nivalassa ja tähän palaamme heti vuoden vaihteen jälkeen. Ensi vuoden suunnitelmat ovat jo pitkällä, mutta nyt on aika alkaa rauhoittumaan joulun viettoon. Suuri kiitos niin asiakkaille, yhteistyökumppaneille, ohjausryhmälle kuin meidän mahtavalle työyhteisöllekin YZ:n ensimmäisestä vuodesta. Rentouttavaa ja rauhallista joulunaikaa jokaiselle!

-Ulla, YZ:n projektipäällikkö-

heinäkuu 19, 2017