Mikä YZ?

”Mikä kumman YZ? Mistä tuo nimi tulee?” Nämä kysymykset on tullut tutuksi YZ-projektin ensimmäisinä kuukausina. YZ-projekti on Nivalan työpajasäätiön alle 30 vuotiaille nuorille suunnattu hanke. Kohderyhmänä on nuoret työttömät, ilman opiskelupaikkaa jääneet tai opiskelunsa keskeyttäneet nuoret. YZ-projektin on tarkoitus nopeasti reagoida nuoren tarvitsemaan tukeen ja apuun. Kun suunnitelmat elämässä ovat auki ja mietityttää, että mitä seuraavaksi niin olemme mukana siinä hetkessä. Yhdessä voimme selvitellä työtilannetta, hakea töitä, etsiä työkokeilupaikkaa tai kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuuksia, selvitellä voisiko kesken jääneitä opintoja jatkaa tai mikä uusi ala voisi olla. Projektin kirjainyhdistelmä on kiinnostanut hankkeen alusta saakka. YZ-projektin nimi tulee kohderyhmästämme. Kohderyhmäämme ovat alle 30vuotiaat, eli Y-sukupolven (vuosina 1977-1997 syntyneet) ja Z-sukupolven (vuoden 1998 jälkeen syntyneet) nuoret.

Mitä siellä oikein tehdään?

Seuraava kysymys mitä olemme usein kuulleet on ”mitä siellä projektissa sitten tehdään?”. Projektissa nuori itse valitsee mitä tehdään ja mitä aletaan selvittämään. Nuoren tarpeesta riippuen lähdetään selvittelemään asioita ja katsomaan vaihtoehtoja. Kaikki on lähtöisin nuoresta itsestään, sillä tunnetustihan kannettu vesi ei kaivossa pysy. Tapaamisia sovitaan nuoren tilanteen mukaan ja aluksi tavataan yleensä tiheämmin. Välillä asiat selkiävät nopeampaa ja projektissa vain ”pyörähdetään” ja jatketaan eteenpäin, välillä projektissa taas viivähdetään vähän pidempään. Projekti järjestää säännöllistä ryhmätoimintaa, johon kaikki projektin nuoret ovat tervetulleita. Näitä ovat muun muassa erilaiset retket, vierailut ja tapahtumat. Projektin aikana järjestetään erilaisia koulutuksia, säännöllisenä syksyllä alkaa uravalmennus ja hyvinvointiryhmät, johon kaikki projektilaiset ovat tervetulleita.

YZ-projektissa meitä työskentelee kaksi kokopäiväistä työntekijää, projektipäällikkönä Tellervo Kivistö ja projektityöntekijänä Ari-Pekka Vierimaa. Työotteemme on aina asiakaslähtöistä ja luottamuksellista.

Meidät löytää Nivalan työpajasäätiöltä, Peltotie 9:stä. Työpajasäätiöltä löytyy kahdeksan työpajaa, kolme erilaista hanketta ja etsivän nuorisotyöntekijän. Talon tultua tutuksi, vaikka projektin kautta on helppo tulla työkokeiluun tai koulutukseen työpajasäätiölle. Teemme tiivistä yhteistyötä koko talon väen kesken.

heinäkuu 19, 2017