Viisi(5) asiaa joita aikuisopiskelija pelkää turhaan.

 

Tässä  5. TURHAA pelkoa/asiaa joita ajattelin ensimmäisenä kun lääkäri kertoi minulle että ”joudun” opiskelemaan uuden ammatin. Edellisestä kosketuksesta koulumaailmaan oli yli 15vuotta ja maailma muuttuu…

 

1. Koululiikunta.

Ensimmäisenä vaan ei kauneimpana ajatuksena tuli mieleen että onkohan aikuisopiskelijoilla koululiikuntaa. Ja jos on niin miksi. Väkisin muistuu mieleen aika jolloin tanakka poika seisoi resuisissa verkkareissa, kalsaripaita(maksalaatikkokuosi tietysti) päällä jonottamassa rekkitangolle kiepin tekoa yrittämään. Opettaja oli perinteiden vankka kannattaja eli koululiikunta sisälsi pääasiassa pesistä, hiihtoa ja telinevoimistelua. Tärkeintä oli ilmeisesti että opettaja viihtyy.

Onneksi ajat ovat  muuttuneet. Aikuisopiskelijoilla ei yleensä ole koululiikuntaa ja jos on, se on usein vapaaehtoista ja lajit vaihtelevat biljardista seinäkiipeilyn kautta jousiammuntaan. Erikoista että koululiikunta voi olla mukavaa, mutta kyllä se mahdollista on nykyään.

2. ”Kalvosulkeiset”

Valmistauduin ensimmäiseen opiskelupäivään sillä ajatuksella että kynät savuaa ja opettaja syytää kalvoa piirtoheittimelle kuin konekivääri. Tavallaan uskomaton pettymys kun ainoa asia mitä koko päivänä kirjoitettiin oli nimikirjoitus jolla vastaanotettiin opiskelijakortti ja nettitunnukset. Nykyään ei kuulemma piirtoheittimiä löydy muuta kuin koulun ullakolta hyvällä tuurilla. Materiaali on sähköistä. Nykyaika pilaa tämänkin hyvän tuskastumisen ja turhan pelon aiheen.

3. Kouluruokailu

Verileipäkeitto, mutti, kaurapuuro lenkkimakkaralla, huituvelli yms. Eli hyvät eväät reppuun ja koulun penkille. Taas oli aika ajanut ohi minusta ja edellä mainituista klassisista koulukeittiön herkuista. Tai oikeastaan aika oli ajanut ohi, pysähtynyt ja peruuttanut
vielä kerran varalta yli. Henkilökunta ruokalassa osoittautui mukavaksi ja työssään todella taitavaksi. Ravintolatason ruokia joilla on niin hienoja nimiä että en osaa edes lausua niitä oikein,
valmistamisesta puhumattakaan. Onneksi siis saan keskittyä vain syömiseen. Opiskelu alkaa vaikuttaa kaiken kaikkiaan epäilyttävän mukavalta.

4. Raha

Nuudeleita, tonnikalaa, punaisia hintalappuja, pullojen keräämistä, äidin jääkaapilla vierailuja yms. Vettä ja leipää tyyppinen ratkaisu kummitteli aika rajusti takaraivossa ja tässäkin asiassa ihmismielen voima on uskomaton. Olen toki onnekas että saan kohtuullisen/riittävän toimeentulon opiskeluaikana mutta mörkö takaraivossa siirteli jo huonekaluja vuokrayksiöön ja välillä laavuun korven keskelle. Ei tässä rikastumaan pääse mutta ei se ole tarkoituskaan, tarkoitus on opiskella ammatti jolla saa toimeentulon. Vaihtoehtoja toimeentuloon opiskeluaikana on monia, kannattaa selvittää omat mahdollisuutesi ja tehdä se hyvissä ajoin ennen opiskelujen alkua.

5. Opiskelujen sujuminen

Tätä asiaa voi murehtia niin paljon kuin haluaa ja siihen aikaa haluaa käyttää. Eikä voi kiistää etteikö tämä asia ole pyörinyt myös allekirjoittaneen mielessä välillä. Jossain kohti tajusin kuitenkin, että ihmiseltä onnistuu kaikki muu paitsi pyörö-ovista hiihtäminen, jos vaan omaa tahtoa riittää. Tässäkin asiassa riman voi asettaa niin korkealle kuin haluaa, mutta kun parhaansa yrittää ja käyttää annetun tiedon tehokkaasti, valmistuu ammattiin ajallaan ja kohtuullisen hyvillä arvosanoilla. Luultavasti tulee myös saamaan oman alansa töitä ennemmin tai myöhemmin.

 

Tämän koko erikoisen listan myötä jopa tällainen ”vanhanliiton” metallimies huomaa että maailma muuttuu eikä pelkästään huonoon suuntaan. Oikeastaan aikuisopiskelu on tähän asti ollut enimmäkseen positiivisia kokemuksia ja nykyaikainen tiedonhankinta ei ole pakkoon ja uhkaan perustuvaa. Nykyään tiedonhankinta, opiskelu ja jopa aikuisopiskelu on täynnä mahdollisuuksia vailla uhkia.

 

Eli jos haaveilet opiskelusta, niin ei muuta kuin selvitä mitä haluat opiskella, missä se onnistuu, mitä tukia on mahdollista saada opiskeluun, ja sen jälkeen täysillä tavoitetta kohti. Hyvä on myös muistaa, että vaivatonta viljaa ja ilmaisia lättyjä ei ole. Kyllä opiskelu työtä vaatii, mutta jos allekirjoittanut uskoo selviävänsä opinnoista kunnialla, niin silloin kaikki muutkin niistä voivat selvitä voittajana maaliin. Kaikki on itsestä kiinni.

Oikein mukavaa alkavaa syksyä ja nauttikaa töistä, opinnoista, harrastuksista ja elämästä.

-M-

PS. Mitään mihin et voi itse vaikuttaa ei kannata murehtia turhaan eikä etukäteen.